Nk bg menarik & lebih cpt ingt, Daisy wat tutorial bergambar. Xyah bebel pjg2 :D
1. Mula2, basuh beras dan toskan airnya. (alamak, lupe lak nk snap gmbr time nie ;p) Letak dlm penapis dan biarkan dulu beras tu tersejat dalam 30min - sejam ke.. agak2 jela..
2. Sangai / goreng kering beras tadi. Goreng atas api paling kecik tau. Sentiasa kacau. Jangan biarkan api besar @ tgglkan beras tu cmtu je.. kang jadi beras goreng lak. Tujuannye hanya nk keringkan beras je.
3. Lepas agak2 beras dh kering, tutup api. Try la rasa ngn jari sket kot2 lembap lg ke.. Biarkan sejuk dulu. Time panas2, xleh blend sbb kang jadi wap plak bila masuk dlm blender. Tak pasal2 basah smula beras tu...
4. Lepas btol2 sejuk, blend dlm blender kering.
5. Ayak dalam penapis. Sbb bubur bayi kna halus, bila masak nnt, tekstur bubur nie xkasar & paling best, masa utk masak pon xlama :)
6. Simpan dalam bekas bersih & kedap. Nnt nk masak, amik la dlm jumlah bersesuaian..
7. Nie la bubur yg Daisy dh masak, dh xyah blend lg dah lepas masak. Nak sediakan bubur nie dlm 30min je :D.
-tamat tutorial-
Arini masuk mggu ke-2 awatif mula mkn. Menu mggu nie, puree carrot. Lebih manis, halus & mudah sediakan dari keledek yg mggu lps tu. (^_^)
0 comments:
Catat Ulasan